Skip to content

W świecie chemii

w świecie chemii

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak powstają współczesne hodowle warzyw, owoców, jak są wytwarzane materiały odzieżowe, obuwnicze, czy budowlane. Praktycznie we wszystkim występują związki chemiczne, nie zawsze szkodliwe dla życia, ale często ich stężenie jest tak wysokie iz osoby podatne na chemikalia, alergicy mogą odchorować nie tylko zjedzenie pomidora ze szklarni, sałaty, czy kurczaka z chowu klatkowego ale także noszenie czapeczki, czy skarpetek farbowanych w roztworze niebezpiecznych substancji. Co więcej zakłady przemysłowe jak farbiarnie, czy fermy nie stosują się do przepisów ochronnych i nie dbają o środowisko zatruwając je poprzez wypuszczanie brudnych ścieków do rzek, czy wysypywanie skażonego łajna na pola uprawne. Antybiotyki i sterydy jakimi są karmione zwierzęta hodowlane powodują zatrucie mięsa a następnie roślin które rosną na nawozie z ich odchodów. Ciężko jest dziś kupić cokolwiek ekologicznego na rynku, nawet samodzielnie uprawiając rolę trudno pominąć zanieczyszczenie powietrza i wód gruntowych, czy kwaśnych deszczów.

Published inSubstancje szkodliwe

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *